top of page

PŘÍBĚH PARAFÍNU

Svíčky - jejich výroba a původ


V životě je důležité znát podstatu věci. Co je vlastně parafín?

Není těžké si najít chemické složení a geologický původ této suroviny. Ropa pochází ze Země a skládá se z veškerého rostlinstva třetihorního světa. Byl to přirozený proces a velmi zjednodušeně řečeno, dnes nacházíme výsledek tohoto procesu ve formě uhlí nebo ropy.


Znovu a znovu se setkávám v časopisech a na stránkách výrobců sójových, palmových či řepkových svíček se stejnými texty o škodlivosti parafínu, které mezi sebou opisují i s totožnými chybami.


Co je vlastně škodlivější? Použití parafínu, který je součástí jiného celku surovin, pro náš současný život nezbytných, využít ho v jeho čisté formě pro výrobu svíček a nebo být součástí novodobého „ eko bio “ trendu, který podporuje masové mýcení pralesů, zabírání půdy a ničení původní přírody za účelem nasytit poptávku západního světa po moderních sójových výrobcích ( balených v plastových obalech )? Obnovitelnost zdrojů si musíme v tomto případě překládat jako obnovitelnost další generace sóji či palem za použití velkého množství chemie, nikoliv obnovení původních rostlin a přírody v chudších státech světa.

Velmi mne zaráží, že se téměř nikdo neptá a nepátrá po tom, co vlastně předchází takové „ bio “ sójové svíčce, a proč je najednou tolik sójového materiálu, který jsme před pár lety vůbec neznali…


Myslíte si, že na výrobu sójové svíčky není potřeba ropa? Západní civilizace by měla spíš před ropou smeknout. Není to jen benzín, petrolej a nafta, ale i tak odmítané plasty, které jsou důležitým článkem v našich životech. Vždyť bez ropy by současný svět přestal fungovat. Výrobky z ropy najdeme ve všech odvětvích lidské činnosti. A nejsou to jen obaly a oblečení, ale automobily (včetně elektromobilů), pneumatiky, silnice, lékařské přístroje, izolace elektrických vodičů, inkubátor pro předčasně narozené miminko, umělé cévy v srdci, monitor, ze kterého čtete tyto řádky nebo mobilní telefon, léky, zavlažovací systémy, solární kolektory, mazut pro stroje, izolace domů proti vlhkosti, no a co není přímo z plastu, je na jeho výrobu ropa nezbytná. Pěstování plodin za účelem nahradit plastovou tašku kukuřicí je velmi krátkozraké. Už jen dovoz bio vosku v plastových pytlích je buď lodí na naftu, či automobilovou dopravou… A k výrobě oleje je potřeba rafinerie, o které nikdo nepochybuje z čeho je.

Dokonce surová ropa se používá na léčení kožních chorob, buď ve formě mastí nebo vanových lázní.


Někdo namítne, že se obejde bez plastových obalů, které zamořují oceány, ale samotný obal není škodlivý, toxické je chování lidí, kteří tuto surovinu nepředají k recyklaci, ale vyhodí do přírody. Vše je o osobní a kolektivní zodpovědnosti a zdravém rozumu.


Ale vraťme se ke svíčkám. Vždy je dobré se zamyslet nad již zmíněnou podstatou a neopakovat věty o škodlivosti parafínu, jen proto, že to někdo napsal z marketingové prospěšnosti, aby se odpadní surovina ze sóji dobře prodala. Z těchto hořlavých látek, které se rozpustí nad plamenem a jednoduše nalijí do skleničky s přidáním většinou syntetické vůně, mimochodem také z ropy, se dnes stal módní hit.

Co mne opravdu zaráží, a bylo i impulsem k napsání tohoto článku, je fakt, že absolutně každý výrobce svíček ze sójového či jiného rostlinného vosku přidá ke svému výrobku nejen jeho popis , ale hlavně děsivé pojednání o škodlivosti parafínu, ze kterého nic nevyrábí a ani nic nenabízí! Je to jen touha odradit zákazníky od konkurenčních svíček nebo je to pouze obrovská neznalost a opisování? Proč zakládají svůj byznys na hanění svíček z jiného materiálu, o kterém evidentně vůbec nic neví?


Je to jako se vším. Marmeláda se dá vyrobit z jahod, které rostou v čisté krajině, nebo z jahod z plantáže, za pomocí chemie a následně přidat vůni, barvu, umělé sladidlo, karmíny, stabilizátory, konzervanty a vše zabalit do krásného obalu...


A stejné je to se svíčkami z parafínu. Každý výrobce se sám rozhoduje o své práci, co nabídne zákazníkům, jaké materiály, v jaké kvalitě na výrobu zvolí, co k nim přidá, kolik práce a znalostí vynaloží na její výrobu a nakonec jestli se rozhodne pro svíce venkovní proti komárům nebo pro ohřívání sadu před mrazem nebo se zabývá jednoduše tím nejlepším parafínem, který přináší úžasný světelný zážitek, pro který byla svíce ve své podstatě stvořena. Pro světlo.




Parafín, barevný parafín, výroba svíček.

bottom of page