top of page

ZAMYŠLENÍ NAD DOBOU HOŘENÍ

Všechny svíčky z našeho Atelieru mají velmi dlouhou dobu hoření. U všech svíček obecně se udává poznámka o přesném počtu hodin, kdy svíčka dokáže hořet. Při našich testech jednotlivých typů svíček na délku hoření jsme zjistili, že tento udávaný konkrétní údaj je vlastně jen velmi orientační. Délka hoření svíčky totiž závisí na mnoha faktorech.


Záleží například na místě, kde svíčku zapálíme. Jinou délku hoření bude mít svíčka v přetopeném bytě a jinou v chladné kapli. Svíčka umístěná v kuchyni, kde kolem prochází celá rodina a proudění vzduchu kolem ní se stále mění, či svíce na krbu, nebo u jiného zdroje tepla (což rozhodně nedoporučujeme), jiná délka hoření bude pokud postavíte více svíček vedle sebe na vzdálenost méně než 30 centimetrů, to se svíčky budou vzájemně tepelně ovlivňovat a tím rychleji a nestandardně vyhořívat. Naopak v klidné studovně svíce bude hořet déle a klidněji.


Pro příklad, Archandělská svíce z naší nabídky, pokud ji necháte hořet od zapálení až do vyhoření, bude svítit přibližně 5 dní a nocí a vytvoří souměrná křídla, za předpokladu, že bude v chladném a klidném prostředí. Stejná svíce na teplém místě s velkým prouděním vzduchu a domácím provozem může svítit až o den méně.



Záleží také na počtu zapalování svíčky. Když sečteme jednotlivé časové úseky, kdy svíčka hořela a na druhou stranu necháme svíci zapálenou bez přestávky až do vyhoření a porovnáme dobu hoření, zjistíme značný rozdíl.

Když pracujete se svíčkou, záleží také na tématu a záměru, pro který svíčku zapalujeme….



Svíčka má hlavně rozdávat čisté světlo, inspirovat k zamyšlení, pohladit po duši svou jemnou barevností a přinést zážitek, který se nedá měřit na minuty…


Do vyhořívání svíček patří také téma knot. Rozhodně u svíček z našeho Atelieru není třeba zastřihovat, či jinak upravovat, knot je pro každý tvar svíčky přesně vybrán tak, aby se v průběhu hoření přirozeně rozpadl a po celou dobu hoření reguluje přísun roztaveného vosku k plamenu.


V minulosti se používal kratiknot, což jsou speciálně upravené nůžky na krácení knotu původních svíček z loje či olejů, v současnosti ho lze použít pro svíčky ze včelího, palmového či sójového vosku, o tyto svíčky se musí často starat, aby nečoudili. Na parafinové svíčky od nás ho nepoužívejte, zbytečně by se porušila jejich rovnováha.


Mnohokrát si v návodech přečteme, jak pečovat o svíčku. O svíčky z našeho Atelieru nemusíte nijak pečovat, tyto svíčky pečují o Vás!



bottom of page